İşitme Cihazı Kullanmaya Başlayacaklara Öneriler

  • Anasayfa
  • İşitme Cihazı Kullanmaya Başlayacaklara Öneriler

Çevreden gelen sesleri toplayan kulak ve bu sesleri beyne iletmektedir. Birey olarak işitme kaybı durumunuzun farkında iseniz ve bu konuda tedavi yoluna gitmiyorsanız beyne zarar verirsiniz. Beyin sesi alma ve konuşma iletişimini devam ettirirken körelmeler meydana gelir. Bu süreç boyunca kelimeleri anlamakta zorlanırken harfleri bir araya getirmede güçlük yaşanıldığı gibi cevap verirken zorlanmalarla karşı karşıya kalmanız da muhtemeldir. Güven duygunuzda zedelenme kaçınılmaz gerçektir. Sesleri duymayı sağlayacak cihaz kullanımı sizin hemen düzelmenizi sağlamayacaktır. Eğer siz algılama sıkıntısı yaşatacak kadar kendinizi zorlar ve geç kalırsanız durum daha da vahim bir hal alabilecektir. Beyninize yeni sesleri tanıma ve anlamlandırma amacıyla zaman tanımanız gerekecektir. İşitme cihazınızla tanıştığınız ilk dönem cihazın size sunduğu sesleri tanıma ve algılama dönemi olacaktır. İşitmeyi yeniden öğrenmeye başlayacaksınız da denebilir bu döneme. İşitme cihazınızı kullanmadığınız dönemde algılama gerilemeler başladıysa cihaz kullanımına alışmak daha da uzun sürebilecektir. Bazı tavsiyelerde bulunarak sizin bu sürece alışmanızı hızlandırmaya çalışacağız.

*Evde kullanmaya alışmaya başlamalısınız. Sessiz bir oda bunun için en uygun oda olacaktır. Uzun süre duymadığınız hayvan sesleri, tv sesi, kitap sayfası sesi, bilgisayar sesi, mikrodalga sesi gibi sesler ilk etapta sizi zorlayabilir.

*Farklı sesleri ayrıt etmeyi öğrenmelisiniz. Bu sebeple farklı kişilerle sohbet etmek faydalı olacaktır.

*İşitme cihazına kullandıkça alışacağınız gerçeğini unutmayın. Her gün biraz daha uzayan zaman dilimlerinde kullanarak ona alışmayı denemelisiniz.

*Kendi sesinizi duyabilecek şekilde yüksek ses ile kitap ve gazete okuyarak kendi sesinize alışabilir gerekli yüksek ses formunu ayarlayabilirsiniz.

*Zorlandığınız ortamlarda nelerden zorlandığınızı not ederek hareket edin. Size rahatsızlık veren gürültüler neler onları öğrenmeye bakın.  Böylece hassas ayar zamanı durumu uzmanınıza iletmeniz faydalı olacaktır.

*Kalabalık ortamlarda kullanım gerçekleştirmek için kendinize zaman tabıyın. Cihaza alışında restoran ya da gürültülü ortamlarda cihazınızı kullanmayı deneyin. Sabırlı olmayı seslerin anlamlandırılması aşamasında beyninizin bazı şeylerde yönlendirmede bulunmasını bekleyin.

*Alışma sürecinde sevdikleriniz ile birlikte hareket edin. Normal bir bireyin duyabileceği şekilde tv izleme ya da sohbet etme eylemi göstermelerini isteyin.